Sven Hedin och hans tid

Sven Hedin och hans tid

Nils Uddenberg berättar om sin nya bok Drömmaren en bok om Sven Hedin. Boken är ett försök att, utan att beundra eller moralisera, ge en bild av denna motsägelsefulla gestalt och den tid han levde i.

Diskussion med f.d. asienintendenten Håkan Wahlqvist som moderator.

Lördag 2023-09-30
13.00-14.00
Hörsal Hjalmar Stolpe
Sven Hedin och hans tid
Kring förra sekelskiftet var Sven Hedin en av Sveriges mest omtalade och beundrade personer. Hans böcker om sina djärva upptäcktsresor i Centralasien fångade läsare världen över, och hans noggranna kartläggning av floder, berg och öknar väckte respekt bland vetenskapsmännen. Under de båda världskrigen tog han dock parti för Tyskland och hyste en beundran för Hitler, vilket sedan dess gjort att han starkt ifrågasatts.

Drömmaren är berättelsen om en man som ville leva sin saga och nästan lyckades med det. Bokens många illustrationer vittnar också om Hedin som en skicklig tecknare och fotograf.

Om författaren

Nils Uddenberg är docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och tilldelades år 2000 professors namn. År 2003 vann han Augustpriset i fackboksklassen för sin biologihistoria Idéer om livet. 2012 utkom han med Gubbe och katt som sedan dess sålt mer än 100 000 exemplar och är översatt till ett tiotal språk. 2020 utkom den fristående uppföljaren Ensam med katt.

Observera att för att få boka biljett utan avgift behövs medemskap i Etnografiska museets vänförening.


Platser finns
Antal
Kr/st
Summa/kr
Biljett 100 kr med årskort
100 kr
0 kr
Biljett 150 kr utan årskort
150 kr
0 kr
Biljett utan avgift
0 kr
0 kr

Totalt kr